• Lukas

BLOEDLUIS BESTRIJDEN

NR 1 om bloedluizen te bestrijden is diatomeeënaarde!

Diatomeeënaarde bestaat uit 150 miljoen jaar oude eencellige schelpdiertjes met een skelet van bijna 100 % slilicium en nog 15 andere sporenelementen. Onder de microscoop bekeken lijkt het op glassplinters.

Diatomeeënaarde bindt door zijn structuur enorm veel vocht en heeft daarmee een enorm drogend effect op zijn omgeving. Het wordt zowel als voedingssupplement gebruikt als in dierenverblijven om luizen of andere diertjes te onderdrukken. Zowel de vacht van de dieren als de dierenverblijven kunnen hiermee behandeld worden.De scherpe randjes van de fossielen van de diatomeeën zijn erg nuttig. Parasieten schuren zich er namelijk aan open, wat hun beschermlaag aantast. Doordat de beschermlaag kapot is, drogen ze dusdanig uit dat ze eraan sterven. En juist dat maakt dat diatomeeënaarde zo effectief is.

Diatomeeënaarde in het kippenhok

Door het kippenhok goed in te poederen met diatomeeënaarde zorg je ervoor dat parasieten niet

meer in het hok kunnen komen. De belangrijkste plekken zijn de naden en kieren van het hok, aangezien dat vaak de meest beschutte en veiligste schuilplekken zijn voor parasieten. Herhaal dit elke keer na het schoonmaken als preventieve behandeling!


De meest simpele methode voor het aanbrengen van diatomeeënaarde in het kippenhok ter bestrijding van de bloedluis is als volgt:

  1. Pak een grote borstel

  2. Dompel de borstel in de diatomeeënaarde totdat er een flinke laag op zit

  3. Borstel langs de naden en kieren van het hok

  4. Verspreid als extra bescherming het poeder ook in het legnest en in het stofbad

  5. Draag altijd bescherming tegen het stof

Gezuiverde en ongezuiverde diatomeeënaarde

Er zijn twee soorten diatomeeënaarde te verkrijgen: gezuiverde en ongezuiverde. Gezuiverde diatomeeënaarde is spierwit en is zowel een acaricide (pesticide van een fytofarmaceutisch preparaat) als een insecticide. Door deze combinatie is de gezuiverde diatomeeënaarde erg krachtig, maar niet geschikt om te consumeren. Ongezuiverde diatomeeënaarde is donkerder van kleur en is niet bewerkt. Deze vorm kan wel door de kippen gegeten worden en is hierdoor veiliger in gebruik.


LINK NAAR WEBSHOP: https://www.biogroei.be/diatomeeenaarde